Από το πέταγμα της ανθοδέσμης στο πέταγμα της... καλτσοδέτας!

12/02/2014
Από το πέταγμα της ανθοδέσμης στο πέταγμα της... καλτσοδέτας!
 • Αν μέχρι τώρα ξέρατε ότι στους γάμους εκτός από ρύζι που πετάνε οι καλεσμένοι, το επόμενο είναι το πέταγμα της ανθοδέσμης που πετάει η νύφη στις ανύπαντρες κοπέλες, κάνετε λάθος. Εδώ και 700 χρόνια έχει διατηρηθεί ένα άλλο έθιμο - αυτό της καλτσοδέτας- που θέλει τον άντρα να την πετάει όχι στα ανύπαντρα κορίτσια, αλλά στα ανύπαντρα αγόρια!

  Το έθιμο της νυφικής καλτσοδέτας δεν είναι καινούργιο, αλλά παλιό, μάλιστα χρονολογείτο από το 14ο αιώνα και είναι υπεύθυνοι γι’ αυτό οι Άγγλοι.

  Επειδή όμως είναι... «γουστόζικο» κέρδισε τις εντυπώσεις πολλών ζευγαριών ανά τον κόσμο. Εμείς διαβάσαμε και μάθαμε τι ισχύει σε αυτό το έθιμο. Αν εντυπωσιάσει και εσάς υιοθετήστε το!

  Νυφική Καλτσοδέτα Νυφική Καλτσοδέτα

  Σύμφωνα με το έθιμο αυτό, με το που τελειώνει το μυστήριο του γάμου, οι συγγενείς των νεονύμφων, πρέπει να πάρουν ένα κομμάτι από το ντύσιμο της νύφης, ή πιο συγκεκριμένα… κάποιο από τα  εσώρουχά της. Αυτό βέβαια στο παρελθόν είχε ως αποτέλεσμα να σχίζουν το νυφικό για να τα καταφέρουν και να φέρνουν την νύφη σε πολύ δύσκολη θέση καθώς επίσης και να την ταλαιπωρούν. Γι’ αυτό το λόγο σιγά σιγά βελτίωσαν το έθιμο και κατέληξαν σε κάτι πιο φρόνιμο. Ο γαμπρός και μόνο ο γαμπρός να βγάλει την καλτσοδέτα της νύφης και να είναι εκείνος που θα την πετάξει στους ανύπαντρους άντρες. Όποιος ήταν ο τυχερός που θα την έπιανε μάλιστα, σύμφωνα με το έθιμο, θα ήταν αυτός που θα παντρευόταν πρώτος από τους υπόλοιπους. Αντίστοιχο με το έθιμο της νυφικής ανθοδέσμης που τυχερές είναι οι ανύπαντρες κοπέλες.

  Μια άλλη εκδοχή θέλει, τους καλεσμένους να ορμούνστο δωμάτιο της νύφης, να της κλέβουν τις κάλτσες και να τις πετούν ένας-ένας στον αέρα με σκοπό να προσγειώσουν μία από τις δύο πάνω στην μύτη του γαμπρού. Αυτός που θα τα κατάφερνε θα ήταν ο επόμενος που θα παντρευόταν.

  Αν σας αρέσει το διαφορετικό, αυτό το έθιμο είναι κατάλληλο για την ημέρα του γάμου σας. Όσο για την καλτσοδέτα, μην ανησυχείτε, διαλέξτε ότι χρώμα εσείς την θέλετε αφού δεν υπάρχει δέσμευση στο λευκό χρώμα. Επιλέξτε από ένα πλήθος χρωμάτων και σχεδίων καλτσοδέτας ιδανικές για την περίσταση και αγοράστε δύο. Τη μία θα την πετάξει ο γαμπρός και την άλλη θα την κρατήσετε εσείς για ενθύμιο.

  Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
  (0 ψήφοι)
  Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!