Ημερομηνία γάμου: 10 πράγματα που πρέπει να υπολογίσετε

12/10/2015
Ημερομηνία γάμου: 10 πράγματα που πρέπει να υπολογίσετε
 • Μόλις ανακοινώσετε τον αρραβώνα σας – επίσημο ή όχι – η αμέσως επόμενη ερώτηση είναι φυσική: Ποια είναι η ημερομηνία γάμου; Παρακάτω σας παραθέτουμε μερικές συμβουλές για το τι πρέπει να λάβετε υπόψη.

  1.    Εποχή.

  Ονειρεύεστε το γάμο σας σε κλειστό ή ανοιχτό χώρο; Σε ένα ξενοδοχείο, σε μια πολυτελή αίθουσα ή σε ένα κτήμα ή χώρο στην παραλία; Αν η επιλογή σας είναι ανοιχτός χώρος, ο Χειμώνας αποκλείεται. Αν προτιμάτε κλειστό χώρο, οποιαδήποτε εποχή είναι κατάλληλη, αρκεί φυσικά να υπάρχει κλιματισμός.

  2.    Budget.

  Μπορεί να σας φανεί περίεργο, αλλά το κόστος δεν είναι ίδιο όλες τις εποχές του χρόνου, ούτε καν όλες τις ημέρες την ίδια εποχή. Για παράδειγμα, αν δεν σας είναι απαραίτητο να παντρευτείτε Σάββατο, μπορείτε να βρείτε σημαντικές εκπτώσεις για Παρασκευή ή Κυριακή σε πολλούς χώρους δεξιώσεων.

  Και άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι – π.χ. φωτογράφοι - κάνουν ιδιαίτερες τιμές για γάμους off season ή για ημερομηνίες που δεν είναι πολύδημοφιλείς.  Αν έχετε σφιχτό προϋπολογισμό, σκεφτείτε και αυτό για την ημερομηνία γάμου σας.

  3.    Γάμος σε κάποιον προορισμό (destination wedding).

  Αν ονειρεύεστε να παντρευτείτε σε κάποιο ξωκλήσσι του Αιγαίου ή στον τόπο καταγωγής σας, λάβετε υπόψη το μοτίβο του καιρού στο συγκεκριμένο μέρος. Π.χ. τα μελτέμια του Αιγαίου ή τις ψυχρές καλοκαιρινές βραδιές στα ορεινά. Ακόμη σκεφτείτε τους καλεσμένους που θεωρείτε σημαντικούς. Θα πρέπει να ορίσετε την ημερομηνία γάμου σε εποχή που θα μπορούν να ταξιδέψουν.

  4.    Το υπόλοιπο πρόγραμμά σας.

  Πολλά ζευγάρια αποφασίζουν να φύγουν για γαμήλιο ταξίδι την επόμενη μέρα και είναι σίγουρο ότι θα χρειαστείτε κάποιες ελεύθερες μέρες για την οργάνωση, πριν από το γάμο. Λάβετε υπόψη τις άδειες από τη δουλειά και τις περιόδους με το μεγαλύτερο φόρτο εργασίας, πριν αποφασίσετε ημερομηνία γάμου

  5.    Σημαντικές ημερομηνίες.

  Κάποιες ημερομηνίες είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικές και εύκολο να θυμηθείς, είτε για την αριθμητική  τους σύσταση (π.χ. 7/7, 9/9 ή 12/12), είτε επειδή σημαίνουν κάτι ιδιαίτερο (π.χ. ημερομηνία γνωριμίας, τα γενέθλια κάποιου από τους δύο κ.ο.κ.). Αν είναι σημαντική η ημερομηνία αυτή καθεαυτή, προλάβετε και κλείστε την εγκαίρως.

  6.    Διαθεσιμότητα χώρου.

  Αν ονειρεύεστε να παντρευτείτε σε συγκεκριμένη εκκλησία ή να κάνετε τη δεξίωσή σας σε συγκεκριμένο χώρο, πριν επιλέξετε ημερομηνία, θα πρέπει να δείτε τη διαθεσιμότητα. Σε πολλές περιπτώσεις, ημερομηνίες κλείνονται ως και 12 ή 18 μήνες πριν.

  7.    Το πρόγραμμα των καλεσμένων.

  Αν και τα σημαντικότερα πρόσωπα στο γάμο είστε εσείς και ο/η σύζυγός σας, σίγουρα θα θέλετε να εξασφαλίσετε ότι κάποια συγκεκριμένα πρόσωπα θα είναι εκεί. Πριν επιλέξετε μια ημερομηνία που θα συμπέσει με το γάμο ενός ξαδέρφου στην άλλη άκρη της Ελλάδας και φέρετε τους συγγενείς σας σε δυσκολη θέση, υπολογίστε και αυτή την παράμετρο.

  8.    Διαθεσιμότητα του φωτογράφου.

  Αν θέλετε κάποιον δημοφιλή φωτογράφο να απαθανατίσει το γάμο σας ή έχετε εντοπίσει κάποιον που σας αντιπροσωπεύει το στυλ του, επιβεβαιώστε ότι είναι διαθέσιμος την ημερομηνία που τον χρειάζεστε και κλείστε τον εγκαίρως.

  9.    Θέματα υγείας.

  Αν υπάρχουν «εκκρεμότητες» με θέματα υγείας σε εσάς ή σε κοντινά μέλη της οικογένειας, είναι σηματικό να τα λάβετε υπόψη στον καθορισμό της ημερομηνίας γάμου, όσο φυσικά αυτό είναι εφικτό. Έτσι θα αποφύγετε δυσάρεστες καταστάσεις σε μια περίοδο που θα πρέπει η προσοχή σας να είναι στραμμένη αποκλειστικά στην ευτυχία σας.

  10.    Διακοπές και αργίες.

  Υπάρχουν θετικά και αρνητικά με έναν γάμο που θα γίνει π.χ. τα Χριστούγεννα. Από τη μία, φίλοι που ζουν στο εξωτερικό, μπορούν να το συνδυάσουν με διακοπές, χωρίς επιπλέον κόστος, από την άλλη η ζήτηση για catering ή αίθουσες ξενοδοχείων είναι μεγαλύτερη και άρα οι τιμές υψηλότερες. Αντίστοιχα, αν επιλέξετε τις τελευταίες μέρες του Ιουλίου ή του Αυγούστου, είναι πιθανό πολλοί καλεσμένοι να έχουν προγραμματίσει τις διακοπές τους. Σε κάθε περίπτωση, εξετάστε τη βαρύτητα που έχει για εσάς η παρουσία συγκεκριμένων ανθρώπων.

  • Προτείνουμε:

   Καταλήξατε σε ημερομηνία; Οργανώστε το γάμο σας με το Gamos Portal

  Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
  (0 ψήφοι)
  Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!