Φτηνός Γάμος vs Οικονομικός Γάμος

21/04/2013
Φτηνός Γάμος vs Οικονομικός Γάμος
 • Μπορεί μέχρι πριν από λίγα χρόνια οι γάμοι να θύμιζαν χολιγουντιανές υπερπαραγωγές, όπου κυριαρχούσε η υπερβολή και η σπατάλη, αυτές οι εποχές όμως έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Βρισκόμαστε σε μια εποχή λιτότητας, περικοπών, κατά την οποία όλοι προσπαθούμε να κάνουμε τα λιγότερα δυνατά έξοδα, ακόμα κι αν πρόκειται για μια τόσο σημαντική μέρα, όπως αυτή του γάμου.

  Κι εδώ έρχεται το μεγάλο δίλημμα: να κάνω ένα γάμο φτηνό ή ένα γάμο οικονομικό;

  Αν νομίζετε ότι πρόκειται για λογοπαίγνιο, ξανασκεφτείτε το. Η χαμηλή τιμή είναι όντως οικονομία; Π.χ. αν βρίσκατε τον πιο φτηνό φωτογράφο της αγοράς, αλλά στο τέλος παίρνατε φωτογραφίες που δεν θα θέλατε ούτε εσείς να ξαναδείτε, θα λέγατε ότι κάνατε οικονομία;

  Ας είμαστε ξεκάθαροι: οι λαϊκές παροιμίες περί «φτήνιας που τρώει τον παρά» δεν βγήκαν τυχαία. Άλλο πράγμα το φτηνό, άλλο το οικονομικό. Φτηνό είναι κάτι που απλά έχει χαμηλή τιμή. Οικονομικό είναι κάτι που έχει συμφέρουσα τιμή, επειδή αυτό που παίρνεις σε σχέση με αυτό που πληρώνεις βρίσκονται σε ισορροπία, πρόκειται δηλαδή για μια δίκαιη και έντιμη συναλλαγή.

  Αν στους στόχους σας είναι να κάνετε έναν «φτηνό» γάμο, ήδη φτάσατε μακριά σε αυτό το κείμενο και δεν χρειάζεται να συνεχίσετε. Αν όμως σας ενδιαφέρουν μερικά tips για έναν οικονομικό γάμο, παρακάτω σας έχουμε ετοιμάσει μερικά.

  • Πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε επαφή με επαγγελματίες, καθορίστε προϋπολογισμό και στόχους. Έτσι θα μπορείτε να έχετε μια ρεαλιστική προσέγγιση και μια ισορροπία στα έξοδα. Π.χ. τι νόημα έχει να πάρεις το ακριβότερο νυφικό, αλλά να το φωτογραφήσει ένας κακοπληρωμένος φωτογράφος σε μια εκκλησία χωρίς στολισμό;
  • Ψάξτε διεξοδικά τον κάθε επαγγελματία για αυτό που προσφέρει. Μπορείτε να το κάνετε με την ησυχία σας, μέσω Internet, πριν αποφασίσετε να ξοδέψετε χρόνο σε ατέρμονες συζητήσεις γύρω από ένα νούμερο. Δείτε την αξία πίσω από αυτό το νούμερο.
  • Πριν ρωτήσετε «πόσο κάνει» κάτι, αναρωτηθείτε τι γνωρίζετε γι’ αυτό και τι πραγματικά αγοράζετε. Ζητήστε από τους επαγγελματίες να σας αναλύσουν τη δουλειά τους.
  • Κοστολογήστε το δικό σας χρόνο και τις μετακινήσεις σας. Αξίζει να επισκεφθείτε 20 επαγγελματίες από μια και μόνο κατηγορία, για να «γλιτώσετε» 100 €; Μήπως στο ενδιάμεσο τα έχετε ξοδέψει σε βενζίνες ή εισιτήρια;
  • Οι μεγάλες διαφορές στις τιμές δεν είναι απαραίτητα δείγμα ότι ο πιο ακριβός αισχροκερδεί. Τρία χρόνια κρίσης, καθώς και ο έντονος ανταγωνισμός έχουν εξορθολογήσει τις τιμές. Αν βρίσκετε μεγάλες αποκλίσεις, τότε κατά πάσα πιθανότητα δεν αγοράζετε το ίδιο πράγμα.
  • Σκεφτείτε τους επαγγελματίες που θα συναντήσετε σαν συνεργάτες που θα πρέπει να δουλέψουν για εσάς με χαρά, για να αποδώσουν τα μέγιστα. Διαπραγματευτείτε  μαζί τους, αλλά χωρίς να προσβάλλετε την επαγγελματική τους αξιοπρέπεια.
  • Εκτιμήστε το service, τη συμπεριφορά, τον επαγγελματισμό και – κυρίως – τη μεταξύ σας χημεία. Τη μεγάλη ημέρα, αυτά θα παίξουν ανεκτίμητο ρόλο.
  • Μια έντιμη σχέση συνεργασίας απαιτεί δύο μέρη κερδισμένα, σε κάθε επίπεδο. Εσείς θα κερδίσετε ένα συνεργάτη που θα ικανοποιήσει τις απαιτήσεις σας κι αυτός χρήματα και καλή φήμη από τις συστάσεις που θα του δώσετε. Και οι δύο όμως, έχετε τον ίδιο στόχο. Την επιτυχία του δικού σας γάμου!
  • Η εμπειρία, η αναγνωρισιμότητα, η διάρκεια, οι συστάσεις, είναι χαρακτηριστικά που κάθε επαγγελματίας αποκτά με κόπο και σκληρή δουλειά. Είναι όμως και οι εγγυήσεις ότι όλα θα πάνε καλά. Έχουν ξεχωριστή αξία.
  • Οι Αμερικανοί λένε ότι «δεν υπάρχει δωρεάν γεύμα» και αυτό είναι απολύτως αλήθεια και στην αγορά του γάμου. Αν κάτι φαίνεται υπερβολικά καλό και υπερβολικά φτηνό ταυτόχρονα, τότε δεν είναι.
  • Θυμηθείτε: Είναι ανοησία να πληρώνεις πολλά για κάτι. Είναι όμως καθαρή τρέλα να πληρώνεις πολύ λίγα!

  Στο www.GamosPortal.gr μπορείτε να βρείτε επιχειρήσεις αξιόπιστες, με επαγγελματισμό και με τιμές που καλύπτουν κάθε προϋπολογισμό. Προσπαθούμε ιδιαίτερα για αυτό.

  Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
  (1 Ψήφος)
  Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!