11 συμβουλές fitness για μέλλουσες νύφες

25/05/2015
11 συμβουλές fitness για μέλλουσες νύφες
 • Είσαστε έτοιμη να δεχτείτε όλα τα βλέμματα πάνω σας; Εάν όχι ακόμη, τότε έχουμε να σας δώσουμε κάποιες χρήσιμες συμβουλές fitness σχετικά με το πώς να σμιλεύσετε το σώμα σας ή πως να χάσετε κιλά ώστε να ανεβείτε τα σκαλιά της εκκλησίας με αυτοπεποίθηση.

  Συμβουλές fitness:

  1. Ξεκινήστε με αποφασιστικότητα

  Όσο νωρίτερα βάλετε πλώρη για το στόχο σας τόσο καλύτερα, ειδικά αν αισθάνεστε ότι έχετε να χάσετε πολλά κιλά. Το μόνο που χρειάζεστε για να ξεκινήσετε είναι απλά μαθηματικά: Σύμφωνα με τα κιλά που θέλετε να χάσετε, υπολογίστε και το χρόνο που χρειάζεστε. Αν για παράδειγμα έχετε να χάσετε 15 κιλά ξεκινήστε τουλάχιστον 6 μήνες πριν από το γάμο σας. Αν θέλετε να χάσετε 6-7, ξεκινήστε τρεις μήνες πριν κ.ο.κ. Καλό θα ήταν, επίσης, να δώσετε και λίγο χρόνο παραπάνω στην όλη διαδικασία γιατί άπαξ και καταφέρετε να χάσετε τα κιλά σας, χρειάζεστε και ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να σμιλεύσετε και να τονώσετε το σώμα σας, ώστε το αποτέλεσμα να είναι πραγματικά καταπληκτικό όταν έρθει η ώρα να φορέσετε το νυφικό σας.

  2. Θέστε ρεαλιστικούς στόχους

  Το να βάλετε στόχο να χάσετε έναν εντυπωσιακό αριθμό κιλών μπορεί να σας βοηθήσει να ξεκινήσετε με ενθουσιασμό, όμως πρέπει να είσαστε προσεκτικές. Αν ο στόχος σας είναι ιδιαίτερα υψηλός, το πιο πιθανό είναι να αποτύχετε και να νιώσετε γρήγορα απογοήτευση. Άλλωστε, δεν είναι απαραίτητο όλες οι νύφες να χωρέσουν σε νυφικό μεγέθους small. Υπολογίστε με ρεαλισμό ποιο θα πρέπει να είναι το ιδανικό σας βάρος και σκεφτείτε ότι πρέπει να φτάσετε εκεί με υγιή τρόπο. Από τη στιγμή, λοιπόν, που θα θέσετε έναν εφικτό στόχο, σκεφτείτε αν είσαστε διατεθειμένη να «δουλέψετε» όσο σκληρά χρειάζεται για να τον πετύχετε. Αναρωτηθείτε καταρχήν αν στο παρελθόν είχατε καταφέρει ποτέ να χάνετε για παράδειγμα 2,5 κιλά την εβδομάδα για μεγάλο συνεχόμενο διάστημα. Στη συνέχεια σκεφτείτε αν είστε διατεθειμένη να το επαναλάβετε ή να το καταφέρετε τώρα.\

  3. Υπολογίστε τι ακριβώς χρειάζεται

  Ενδεικτικά, 3 με 4 μισάωρα άσκησης με υψηλή ένταση και άλλα τόσα με ασκήσεις ενδυνάμωσης είναι απαραίτητα. Οι χρόνοι αυτοί, βέβαια, θα προσαρμοστούν ανάλογα με τους στόχους σας. Αν έχετε, για παράδειγμα, να χάσετε 7 κιλά θα πρέπει να αυξήσετε τα μισάωρα άσκησης υψηλής έντασης σε 5 με 6 φορές την εβδομάδα. Όταν μιλάμε βέβαια για άσκηση υψηλής έντασης δεν πρέπει να σας αγχώνεστε. Η άσκηση αυτή μπορεί να είναι, χαλαρό τρέξιμο, γρήγορος περίπατος ή ακόμα καλύτερα ποδήλατο που είναι πιο καλό για τις αρθρώσεις και έχει λιγότερους τραυματισμούς. Αν βρείτε μια μορφή άσκησης που σας φαίνεται έστω και λίγο διασκεδαστική, αυτό αμέσως αυξάνει και τις πιθανότητες να είσαστε συνεπής. Και να θυμάστε: Αν εξακολουθήσετε να κάνετε ότι κάνατε πάντα, τότε και τα αποτελέσματα θα είναι αυτά που είχατε πάντα. Αν λοιπόν θέλετε να σημειώσετε μεγαλύτερη πρόοδο, τότε φροντίστε να είσαστε προετοιμασμένη να πιέσετε τον εαυτό σας λίγο παραπάνω.

  4. Αλλάξτε τις διατροφικές σας συνήθειες

  Ο μόνος τρόπος για να έχετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα από τη γυμναστική είναι να την συνδυάσετε με σωστές διατροφικές συνήθειες. Μπορείτε να χάσετε βάρος απλά κάνοντας δίαιτα, αλλά το να κάνετε μόνο γυμναστική χωρίς να αλλάξετε καθόλου τη διατροφή σας είναι εξαιρετικά δύσκολο να σας βοηθήσει να χάσετε λίπος. Ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε; Ξεκινήστε να τρώτε περισσότερα λαχανικά. Αν το κάνετε, μέσα σε μια εβδομάδα τα αποτελέσματα στο σώμα σας θα είναι ορατά. Θα μειωθεί κατά 2% το λίπος στο σώμα σας και θα αρχίσουν ίσως να φαίνονται οι κοιλιακοί σας. Καλό είναι επίσης να δώσετε βάρος στις λεγόμενες «υπερτροφές», όπως για παράδειγμα το μπρόκολο, τα αυγά και οι ξηροί καρποί. Οι τροφές αυτές σας χορταίνουν εύκολα, δημιουργούν αίσθημα πληρότητας για αρκετή ώρα και σας βοηθούν να χάσετε βάρος πιο γρήγορα.

  5. Χάστε λίπος, όχι μυϊκή μάζα

  Το σώμα σας έχει ένα ανώτατο όριο για το πόσο λίπος μπορείτε να χάσετε σε κάθε δεδομένη στιγμή. Μπορείτε να χάσετε πολύ βάρος, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα είναι από λίπος. Μπορεί κάλλιστα να είναι από μυϊκή μάζα, πράγμα που δεν είναι καλό γιατί κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει αναστάτωση στον μεταβολισμό σας. Για να μπορέσετε λοιπόν να το αποφύγετε αυτό, υπάρχει ένας γενικός κανόνας: Εάν ο στόχος σας είναι να χάσετε 15 κιλά, θα πρέπει να υπολογίσετε ότι πρέπει να χάνετε περίπου 2% του σωματικού σας βάρους την εβδομάδα. Αν ο στόχος σας είναι 8-9 κιλά τότε σε εβδομαδιαία βάση το ποσοστό θα πρέπει να κυμαίνεται στο 1%.

  6. Βάλτε μικρούς στόχους

  Τίποτα δεν θα σας διατηρήσει σε εγρήγορση πιο πολύ από το να βλέπετε ότι πετυχαίνετε έναν έναν τους στόχους σας. Το κλειδί, λοιπόν, είναι να θέσετε διαδοχικούς μικρούς στόχους.

  Παράδειγμα:
  Εβδομάδα 1η: Κάντε τουλάχιστον δύο φορές ασκήσεις ενδυνάμωσης και δυο φορές άσκηση υψηλής έντασης για περίπου 20 λεπτά.
  Εβδομάδα 2η: Επαναλάβετε ότι κάνατε την πρώτη εβδομάδα, αλλά στην άσκηση υψηλής έντασης προσθέσετε ακόμα ένα δεκάλεπτο. Επίσης, κόψτε τα αναψυκτικά για όλη αυτή την εβδομάδα.
  Κρατήστε σημειώσεις με την πρόοδό σας σε ένα ημερολόγιο, έτσι ώστε να βλέπετε κάθε φορά τι έχετε καταφέρει. Έτσι θα είναι για σας πιο εύκολο να «χτίζετε» πάνω στις μικρές σας επιτυχίες.

  7. Δημιουργήσετε ένα ημερολόγιο με φωτογραφίες

  Μια καλή ιδέα είναι να βγάζετε μια selfie από κάθε στάδιο. Πολύ συχνά, όταν γυμναζόμαστε, χάνουμε λίπος αλλά δημιουργούμε μυϊκή μάζα. Η μυϊκή μάζα καταλαμβάνει το μισό χώρο του λίπους, αλλά είναι πυκνή, πράγμα που σημαίνει ότι η ζυγαριά σας ίσως σας δείχνει ότι δεν έχετε χάσει και πολύ βάρος. Η φωτογραφίες, όμως, θα σας δώσουν την ευκαιρία να δείτε τα αποτελέσματα της σκληρής σας βλέποντας τη διαφορά στο πως σας «στρώνουν» τα ρούχα σας. Άλλωστε τη μεγάλη μέρα, αυτό που θα φαίνεται δεν θα είναι ο αριθμός που θα έχει δείξει το πρωί η ζυγαριά, αλλά το πόσο όμορφη και fit θα δείχνετε φορώντας το νυφικό σας.

  8. Νιώστε το «κάψιμο»

  Καλό θα είναι να αυξάνετε την ένταση της άσκησής σας αλλά και τα κιλά που χρησιμοποιείτε για την ενδυνάμωσή σας κάθε εβδομάδα. Δεν πρέπει να φοβόσαστε να αυξήσετε τα κιλά που χρησιμοποιείτε στο γυμναστήριο. Η αύξηση των κιλών και της έντασης είναι απαραίτητα για να περάσει το σώμα σας στο επόμενο επίπεδο. Ένας άλλος αβάσιμος φόβος είναι ότι θα γίνει το σώμα πιο ανδροπρεπές.
  Αν παρόλα αυτά εξακολουθείτε να νιώθετε ανασφάλεια για το πώς ακριβώς θα λειτουργήσει στο δικό σας σώμα, τότε μπορείτε να συνεργαστείτε με έναν personal trainer. Εκείνος θα μπορέσει να σας συμβουλεύσει αξιόπιστα ώστε να ενδυναμωθεί το σώμα σας χωρίς να διογκωθεί επιπλέον.

  9. Αλλάξτε τον τρόπο με τον οποίο βλέπετε τα πράγματα

  Αντί να βλέπετε τους στόχους σας ως αγγαρείες, προσπαθήστε να τους αντιμετωπίσετε ως μικρές προκλήσεις τις οποίες πετυχαίνετε και έχετε τον πλήρη έλεγχο. Άλλωστε μέσα στη συνολική παράνοια της οργάνωσης του γάμου σας, είναι καλό να υπάρχει έστω και ένα πράγμα για το οποίο να νιώθετε ότι έχετε τον έλεγχο καθώς εξαρτάται μόνο από εσάς την ίδια. Επιπλέον, δείτε τη γυμναστική ως μια ευκαιρία να ξεφύγετε από το άγχος του σχεδιασμού του γάμου σας, να απενεργοποιήσετε το κινητό σας, να ξεχάσετε τη μεγάλη, και συνεχώς αυξανόμενη, λίστα αυτών που πρέπει να κάνετε και δώστε βάση μόνο στη βόλτα με το ποδήλατό σας. Αν δεν καταφέρετε να το δείτε έτσι, προσπαθήστε τουλάχιστον να βρείτε τρόπους ώστε να περάσετε όσο πιο όμορφα μπορείτε κατά τη διάρκεια των προπονήσεών σας. Έτσι θα τις τελειώνετε πριν καν το καταλάβετε. Μπορείτε για παράδειγμα να προπονήστε παρέα με την κολλητή σας ή να ακούτε την αγαπημένη σας μουσική.

  10. Θετική ενέργεια

  Υπάρχει καλύτερο κίνητρο για να γυμναστείτε από το πώς θα φαίνεστε την πιο σημαντική ίσως ημέρα της ζωής σας; Επωφεληθείτε από αυτή τη σπάνια ευκαιρία που σας δίνεται για να κρατήσετε το κίνητρο σας ισχυρό. Πιθανότατα να μην σας ξαναδοθεί ποτέ άλλη τέτοια ευκαιρία. Η λέξη κλειδί εδώ είναι η επιθυμία και όχι η πειθαρχία. Πότε ξανά θα είναι η επιθυμία σας να φτιάξετε το σώμα σας τόσο ισχυρή όσο τώρα που ετοιμάζεστε να ανεβείτε τα σκαλιά της εκκλησίας; Όσο βρίσκεστε λοιπόν μέσα στο γυμναστήριο, χρησιμοποιήστε αυτή την επιθυμία προς όφελός σας.

  11. Αναζητήστε την ισορροπία

  Είναι λογικό να επικεντρωθείτε στα σημεία του σώματος που θα αποκαλύπτονται από το νυφικό σας, όμως μην παραμελήσετε το υπόλοιπο σώμα. Τα πιο επιτυχημένα προγράμματα εκγύμνασης είναι αυτά που συνδυάζονται με σωστή διατροφή και περιλαμβάνουν ενδυνάμωση ολόκληρου του σώματος. Πολλές νύφες θεωρούν ότι είναι αρκετό να επικεντρωθούν μόνο στο επάνω μέρος του σώματός τους, γιατί συνήθως αυτό είναι που αποκαλύπτει το νυφικό. Δεν είναι όμως καλύτερο να εργαστείτε για ολόκληρο το σώμα σας και να πετύχετε συμμετρία και ισορροπία; Μην ξεχνάτε, άλλωστε, ότι στο τέλος της βραδιάς το νυφικό θα βγει!

  Για το νυφικό των ονείρων σας, μπείτε εδώ

  Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!