Γιώργος Παπαδόγαμβρος: "Το Α και το Ω είναι η ποιότητα"

13/02/2019
Γ. Παπαδόγαμβρος: "Το Α και το Ω είναι η ποιότητα" Γ. Παπαδόγαμβρος: "Το Α και το Ω είναι η ποιότητα" Papadogamvros
 • Ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση που μετράει ήδη τρεις γενιές, ο Γιώργος Παπαδόγαμβρος έμαθε από μικρός την τέχνη του χειροποίητου κοστουμιού. Με σπουδές στο Μιλάνο και επηρεασμένος από το Ιταλικό στυλ, αποκαλεί τον εαυτό του "μεταμοντέρνο ράφτη", χρησιμοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία για να σχεδιάσει τα πατρόν του. 

  Ενόψει της φετινής σεζόν, του ζητήσαμε να απαντήσει στις ερωτήσεις μας, και να μας δώσει σημαντικά tips, απαραίτητα για κάθε νέο γαμπρό που θέλει μια εμφάνιση σχεδιασμένη με βάση τις προσωπικές του απαιτήσεις.

  Ο γνωστός ράφτης, όπως και οι ονομαστοί συνάδελφοί του της Sevile Row, της ιστορικής οδού στο Λονδίνο όπου στεγάζονται οι κορυφαίοι οίκοι κοστουμιού επί παραγγελία (bespoke), δημιουργεί στα μέτρα και στο στυλ του κάθε άνδρα, το πιο αντιπροσωπευτικό σχέδιο για τον χαρακτήρα του. Αυτή ακριβώς είναι και η ειδοποιός διαφορά του custom made γαμπριάτικου κοστουμιού: ο υποψήφιος γαμπρός διαλέγει το ύφασμα και το σχέδιο που προτιμάει και ο Γ. Παπαδόγαμβρος το προσαρμόζει στο προσωπικό στυλ του.

  Τι είναι αυτό που κάνει το καλό ρούχο; Ποιο είναι το κριτήριο για να θεωρηθεί ένας άντρας καλοντυμένος;

  "Το Α και το Ω είναι η ποιότητα του ρούχου, δηλαδή το ύφασμα. Για να ξεχωρίσουμε πότε ένα ρούχο είναι υψηλής ποιότητας, αρκεί να επεξεργαστούμε το ύφασμα με την αφή, να μην είναι δηλαδή πολυεστερικό. Το αμέσως επόμενο στοιχείο για να θεωρείται ένας άνδρας καλοντυμένος, είναι το «στήσιμο» του κοστουμιού. Το κοστούμι πρέπει να είναι καλοραμμένο και να εφαρμόζει άψογα στον σωματότυπο του κάθε άνδρα".

  Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο με χειροποίητο κοστούμι PapadogamvrosΟ Θανάσης Αντετοκούνμπο με χειροποίητο κοστούμι Papadogamvros

  Ίσως υπάρχει μία γενικευμένη άποψη για το χειροποίητο κοστούμι, ότι ταιριάζει περισσότερο σε σωματότυπους "μοντέλου"; Ίσχυει κάτι τέτοιο στην πραγματικότητα;

  "Μία τέτοια άποψη είναι σίγουρα λάθος. Δεν πρέπει να συγχέουμε το σώμα ενός μοντέλου με ένα γυμνασμένο σώμα. Για παράδειγμα, ένας γυμνασμένος άνδρας μπορεί να έχει πολύ ανοιχτές πλάτες, ενώ ένας μπασκετμπολίστας να δυσκολεύεται να βρει κοστούμι στα μέτρα του λόγω ύψους. Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι που ενδείκνυται το χειροποίητο κοστούμι".

  Σύμφωνα με τη γνώμη του Γ. Παπαδόγαμβρου, ένα καλοραμμένο κοστούμι και ένα καλό παπούτσι είναι τα δύο βασικά βήματα για μία επιτυχημένη εμφάνιση.

  Ο Μιχάλης Σηφάκης με γαμπριάτικο κοστούμι PapadogamvrosΟ Μιχάλης Σηφάκης με γαμπριάτικο κοστούμι Papadogamvros

  Τι είναι αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να προσέξει ένας γαμπρός στην εμφάνιση του και τι είναι αυτό που δεν πρέπει να κάνει (ή να φορέσει) με τίποτα;

  Στο ερώτημα αυτό ο Γ. Παπαδόγαμβρος δεν στέκεται στις πρακτικές λεπτομέρειες. Αντιθέτως, μας απαντά: "Η μέρα αυτή είναι ξεχωριστή. Ο γαμπρός είναι το πρόσωπο της ημέρας. Σημασία λοιπόν έχει να μην φορέσει ένα απλό κοστούμι γραφείου. Το κοστούμι που θα διαλέξει θα το φοράει πρώτη φορά και θα είναι εντυπωσιακό".

  Ποια είναι τα απαραίτητα αξεσουάρ που προτείνετε να δοκιμάσει ένας άνδρας στις επίσημες εμφανίσεις του;

  Ο Γ. Παπαδόγαμβρος για ακόμη μια φορά τονίζει τη σπουδαιότητα του υφάσματος. "Όσα σημαντικό θεωρείται ένα αξεσουάρ, άλλο τόσο σημαντικό – αν όχι και περισσότερο – είναι το καλοραμμένο κοστούμι με υψηλής ποιότητας ύφασμα".

  Πώς όμως ο υποψήφιος γαμπρός θα βρει αυτό που πραγματικά του ταιριάζει;

  Η αλήθεια είναι ότι ο σύγχρονος άνδρας προσέχει την εμφάνιση του, κάνει συνδυασμούς και έχει άποψη για το ρούχο. Ο γνωστός ράφτης προσθέτει:  "Πράγματι, χάρη στη δυναμική του διαδικτύου, ο σύγχρονος άνδρας μπορεί να ενημερωθεί για τις νέες τάσεις από δύο, τρεις καλά ενημερωμένους ιστότοπους μόδας, να πάρει ιδέες και έπειτα να μας επισκεφθεί στο ατελιέ ώστε να τελειοποιήσουμε αυτό που του αρέσει".

  Ο Σάκης Ρουβάς με γαμπριάτικο κοστούμι PapadogamvrosΟ Σάκης Ρουβάς με γαμπριάτικο κοστούμι Papadogamvros

  Πώς ξεκινάει ο σχεδιασμός ενός γαμπριάτικου κοστουμιού; Ποιο είναι το πρώτο βήμα όταν έρχεται ένας γαμπρός στο ατελιέ σας;

  "Το πρώτο βήμα είναι να διαλέξει το ύφασμα και το σχέδιο που προτιμά. Αφού αποφασίσει το σχέδιο, σειρά έχουν τα μέτρα. Μετά από ενάμιση μήνα ξεκινάμε τις πρόβες. Ανάλογα το σώμα του πελάτη οι πρόβες μπορεί να διαρκέσουν από τρεις έως έξι μήνες".

  Ο Γιώργος Παπαδόγαμβρος επιμελείται τις λεπτομέρειες του κοστουμιού του Θανάση ΑντετοκούνμποΟ Γιώργος Παπαδόγαμβρος επιμελείται τις λεπτομέρειες του κοστουμιού του Θανάση Αντετοκούνμπο

  Ο Έλληνας γαμπρός είναι δύσκολος πελάτης; Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ των πελατών σας από το εξωτερικό και των Ελλήνων;

  "Οι πελάτες του εξωτερικού είναι πιο απελευθερωμένοι, παρόλα αυτά και οι Έλληνες έχουν αρχίσει και τολμούν νέες προτάσεις. Σε κάθε περίπτωση, κάθε πελάτης είναι ξεχωριστός. Γι’ αυτό, πάντα προτείνω με βάση το στυλ του άνδρα με τον οποίο συνεργάζομαι, ώστε ό,τι φορέσει να του είναι άνετο και να μπορεί να το υποστηρίξει".

  Αν αναρωτιέστε ακόμα τι θα κάνει τη διαφορά στο δικό σας γαμπριάτικο κοστούμι, αρκεί κανείς να δει το πελατολόγιο των γαμπρών που έχει ντύσει ο Γ. Παπαδόγαμβρος. Επώνυμοι όπως ο Σάκης Ρουβάς, ο Γιώργος Πρίντεζης, ο Μιχάλης Σηφάκης, ο Ανδρέας Σάμαρης και ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, είναι μόνο μερικοί από τους γαμπρούς που εμπιστεύτηκαν τον σχεδιαστή για την πιο ξεχωριστή μέρα του γάμου τους.

  Παρακάτω θα δείτε επιπλέον φωτογραφικό υλικό από τις εμφανίσεις που έχει επιμεληθεί ο Γ. Παπαδόγαμβρος. 

  Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
  (0 ψήφοι)
  Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!